27 ЯНУАРИ Е НАЦИОНАЛНИЯТ ДЕН НА ШОКОЛАДОВАТА ТОРТА

27 ЯНУАРИ Е НАЦИОНАЛНИЯТ ДЕН НА ШОКОЛАДОВАТА ТОРТА

27 ЯНУАРИ Е НАЦИОНАЛНИЯТ ДЕН НА ШОКОЛАДОВАТА ТОРТА

 

Днес тържествено може да се насладите на парче вкусна шоколадова торта, тъй като неустоимото изкушение отбелязва националния си празник на 27 януари. А докато си хапвате от свидната на всички шоколадова торта, може да се запознаете с няколко любопитни факта за нея.

 

Любимият сладкиш е преминал през голямо развитие с годините:


• Първите торти са се приготвяли в Гърция, но те са били по-тежки и само в кръгла или квадратна форма. Първите торти задължително са се приготвяли в комбинация с ядки и мед.
• Древните римляни също са приготвяли торти, които приличали на съвременния чийзкейк. Сладкишите са били само част от даровете към боговете и се консумирали само от аристократичното общество.
• За първи път шоколадовата торта е приготвена през 1828 година от норвежеца Конрад Ван Хутен, който започнал да използва шоколада за приготвянето за ликьор и открил, че консистенцията е идеална и за торти.
• Шоколадът и тестото обаче са смесени за първи път от англичани в началото на XVIII век, които приготвяли пържени питки, подобни на мекиците. В средновековна Англия думите хляб и торта са означавали едно и също нещо, а хората не правели разлика между тях, понеже и двете са се приготвяли от тесто.
• В Америка шоколадът се е консумирал като напитка до 30-те – 40-те години на 19 век. Най-старата рецепта за шоколадова торта датира от 1847 г. За разлика от днешните рецепти, в нея е използван нарязан шоколад. Първата пакетирана смес за шоко торта се появява на американския пазар през 1920 г.

 

Днес приготвянето на торти е цяло изкуство, а основното им предназначение е за поднасяне при рождени дни и специални поводи. За някои фамилии тортите и сладкарството са семейна традиция, а тайните по приготвянето им се предават от поколение на поколение.

Шоколадовата торта и до днес си остава най-популярното лакомство в света. Сред най-обичаните нейни видове са Шварцвалд, Дяволска шоколадова торта и Гараш.

Черният шоколад е най-предпочитаната глазура, а в комбинация с ядки е истинска класика.

Сега на Вашето внимание представяме шоколадовото изкушение „Раз, два, три” по рецепта на Анди шеф.

 

Продукти за форма ф20см.*


250 гр. брашно, 1 ½ ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.л. сол, 
55 гр. какао, 300 гр. захар, 2 бр. яйца, 60 гр. масло, меко 
60 мл. зехтин/олио, 2 ч. л. ванилия екстракт /1 ч.л. замених с ромова/, 280 мл. прясно мляко, 1 с. л. винен оцет, 6% /може и ябълков, но не балсамов/

Шоколадов ганаш


1 част натурален шоколад, използвах 100 гр.
1 част течна сметана, използвах 100 гр.
10% масло, използвах 10 гр.
** към готовия ганаш се добавя ¼ ч. чаша шоколадов лешников крем, от типа на „Нутела”

 

Използва се висока тава /обемът ще се увеличи по време на печене двойно/, с диаметър 20 см. омаслява и на дъното се поставя хартия за печене, с препоръчителни пропорции:
диаметър на формата (см) 16-18 порции тесто: 1 
диаметър на формата (см) 20-22 порции тесто: 2
диаметър на формата (см) 24+ порции тесто: 3

 

Начин на приготвяне: 


1. Фурната се затопля на 175С,
висока тава /обемът ще се увеличи по време на печене двойно/, с диаметър 20 см. омаслява и на дъното се поставя хартия за печене.
2. Смесват се сухите съставки: брашно, сода,сол, какао и захар . След това се добавят яйцата, мекото масло, зехтин, мляко и аромати. Разбърква се, най-добре с миксер няколко минути до изглаждане на сместа, а последно се добавя 1 с.л. винен оцет, 6% /може и ябълков, но не балсамов/.
3. Цялата смес се хомогенизира и поставя във висока тава, обемът ще се увеличи по време на печене двойно! Пече се за около 50-55-60 минути, до суха клечка, но проверката може да започне още на 40- минута, и след това на всеки 5 мин. 
4. Изважда се от фурната и почти веднага се освобождава от формата, като се прехвърля върху решетка за окончателното изстиване.

 

Препоръчително е допълнително охлаждане за няколко часа в хладилник, загъната в стреч фолио: 2-3 часа се считат за достатъчни да се достигне идеалното състояние за мекота, плътност и важност, след което може да се гарнира/разреже по желание – шоколадов ганаш, с натурален или плодов вкус, свежи плодове или любим крем. Изпеченият блат може да се съхранява в хладилник до 3-4 дни, като с времето вкусовете се дообогатяват.

 

За ганаша: в касерола се поставят парчетата шоколад, сметана и масло, поставя се на средна температура и с разбъркване се затопля до хомогенизиране и изглаждане до желаната консистенция. Маха се от и след леко охлаждане се залива и декорира по желание.

 

Източници: trydiani.blogspot.bg § gotvach.bg