15 “ТАЙНИ” НА ДЪЛГОЛЕТИЕТО

15 “ТАЙНИ” НА ДЪЛГОЛЕТИЕТО

Пожеланието за дълголетие безспорно и все пак - как да постигнем не само дълъг, но и пълноценен живот?

В днешната Здравна Рубрика представяме една интригуваща статия с няколко очаквани и добре познати, други - странни и необичайни “ТАЙНИ” на дългия живот.

 

1. Отказ от вредните навици - Надписът за вредата на цигарите върху здравето съвсем не е прищявка на някой бюрократ. Отказът от цигарите и злоупотребата с алкохол може значително да удължи живота – това е доказано. А за сметка на икономисаните пари, на стари години ще можете да се порадвате на нещо далеч по-интересно от кутия “Марлборо”!

 

2. Червено вино - Специалистите отдавна твърдят, че разумната употреба на червено вино (100-200 мл на ден) е полезна за работата на сърдечно-съдовата система. Главното е напитката да бъде качествена, а и да нямате проблем със спирането след първата чаша.

 

3. Борба с наднорменото тегло - Дори и малкото килограми над нормата увеличават риска от хронични заболявания в напреднала възраст. Те са свързани не само с подвижността, но и с общото здравословно състояние. Мастните наслоения влияят отрицателно на съдовете и повишават риск от диабет.

 

4. Спорт - Не забравяйте за спортните занимания. Физическата активността (пък било и само редовни разходки) е един от главните залози за здраве и дълголетие. Тя спомага за поддържането и на здравото тяло и на високия дух. Не е толкова важно с какво се занимава човек на преклонна възраст – със сутрешно бягане, гимнастика върху килима или билярд. Нали в крайна сметка животът е движение...

 

5. Умствена активност - Тя е не по-малко важна за здравето, отколкото физическата. Изследвания доказват, че хората, които се занимават с умствена дейност, по-дълго запазват бистрата си мисъл, добрата си памет и интереса към външния свят. Много по-бързо изпадат в състояние на старческа умствена загуба хора, които през живота си не са правили нещо по-сериозно от гледането на телевизионни програми.

 

6. Творческа дейност - Тя е полезна за здравето, тъй като стимулира мозъка, при това без да го затормозява с автоматични реакции, а всеки път му поставя нови задачи. В зряла възраст творчеството е дори по-необходимо за здравето, отколкото физкултурата, смятат специалистите.

 

7. Чувството за хумор - Не напразно казват, че смехът удължава живота. Това мнение може да се приеме и буквално, тъй като наскоро резултатите от изследване показаха, че смехът помага в борбата с наднорменото тегло, лекува сърдечните заболявания и подобрява кръвообращението.

 

8. Свободното изразяване на емоциите - Съвременната психология твърдо стои зад становището, че човек трябва свободно да изразява своите емоции. Жените, които изразяват емоциите си на висок глас по-лесно и бързо преодоляват стреса, докато за мъжете то е противопоказно, тъй като повишава риска от сърдечно-съдови заболявания. Т.е. лекарските препоръки потвърждават матриархална картина - жената вика на мъжа си, а той мълчи.

 

9. Антиоксидантите - Доста скоро те навлязоха в медицинската терминология, като специфични вещества, които предотвратяват окисляването на органичните съединения и по този начин укрепват клетките. Антиоксиданти се съдържат в големи количества в много плодове и зеленчуци: моркови, зеле, праскови, кайсии, ягоди, а също така в рибата, нара, зеления чай.

 

10. Орехите - Употребата на орехи удължава живота средно със 7 години, показват резултатите от изследване, проведено в Университета на Калифорния. В орехите се съдържат вещества, които предпазват сърцето и съдовете от вредното въздействие на холестерола. За постигането на този ефект, според учените е достатъчно всяка седмица да се изяждат по 5 ореха.

 

11. Ябълките - Резултатите от редица мащабни изследвания показват, че наравно с правилното хранене и физическите натоварвания употребата на една ябълка дневно позволява да се удължи живота на човека средно 3 години.

 

12. Редовният секс - Според учени от Тайван, той действа подмладяващо на организма и забавя процеса на стареенето. В това можете да се убедите и сами, разглеждайки снимките на известни хора, славещи се с репутацията на донжуан.

 

13. Ранният брак - Спорно, но и доста интересно е мнението на средновековни арабски лекари, че ранните бракове спомагат за дълголетието. На Изток и днес е прието хората рано да създават семейство, а не са редки случаите, в които и мъже на 80-90 г. правят здрави деца. Арабските лекари са обяснявали този факт с мнението, че бракът прави човек отговорен и му помага достойно да извърви житейския си път.

 

14. Плачът - Тази “тайна” на дълголетието е неочаквана може би за мнозина. Но според Уилям Фрей, специалист по лакримология (науката за сълзите) хората, които от детство сдържат сълзите си, в по-нататъшния си живот боледуват по-често и умират по-рано. Това, според учения, е особено валидно за момчетата, които усърдно и от рано се учат да “бъдат мъже”. Разбира се, мнозина оспорват подобна зависимост, но и те не привеждат доказателства, че плачът е вреден за здравето, т.е. заслужава си да се опита.

15. Почесването - Това е сигурно най-необичайният начин за удължаване на живота. Екип учени от Университета “Кембридж” са установили, че навикът за чесане при маймуните води до увеличено отделяне на ендорфин - хормона на радостта. Според британските специалисти, почесването е успокояващ и хармонизиращ жест.(а)


Източник: здраве.bg