ШПЕЦЛЕ - НЕМСКАТА ЮФКА

ШПЕЦЛЕ - НЕМСКАТА ЮФКА

Gотово шпецле - изсушено може да се купи от повечето магазини в Германия, като ще го откриете най-вече на рафтовете с макарони, или пък свежо в хладилните рафтове /препоръчваме свежото/. Тук сме обърнали внимание на направата му по бабиния начин - с дъска и нож или шпакла, който винаги е сполучлив и си е приключение.

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

 

500 гр. бяло брашно /продава се и специално брашно за Шпецле/

5 яйца

сол на вкус

4 глави кромид лук

200 гр. ементал /може от Алгой/

60 гр. масло

200 мл. зеленчуков бульон

малко сибирски лук за декорация

черен пипер на вкус

 

  • Разбиват се яйцата с 5 с. л. вода.

 

 

 

  • В подходяща купа се смесват брашното със солта и се добавят разбитите яйца.


 

 

  • Разбърква се всичко до гладко, но лепкаво тесто. Тестото не трябва да е течно.



 

 

  • Слага се в тенджера достатъчно количество подсолена вода да заври.

  • Използва се дъска за рязане, която обаче да не тежи много на ръката и да е малка на размер. За шпатулка може да се използва пластмасовото приспособление за рязане и заглаждане на тесто.

  • Взема се малко количество от тестото и се намазва на тънък слой върху дъската.


 

 

  • С помощта на шпатулката се изрязват и избутват тънки и дълги лентички /като червейчета/ от тестото, които се избутват във врящата вода. 


 

 

  • Получилите се лентички /червейчета/ са шпецлето и се варят във водата, докато изплуват на повърхността. Около 1 - 2 минути.


 

 

  • С помощта на решетъчна лъжица изваждате шпецлето от водата.


 

 

 

  • Нарязвате главите лук на лентички, които осолявате и оставяте за около 5 минути да постои. Така се усвоява по-добре брашното.

 

 

 

  • Загрявате маслото в тиган.

  • Овалвате обилно в 2 - 3 с. л. брашно лентичките лук.


 

 

  • С помощта на сито отстранявате излишното брашно и веднага пускате лучените лентички в горещата мазнина. 


 

 

  • Пържете лука до златисто.


 

 

  • Изваждате с решетъчна лъжица върху домакинска хартия, за да се отдели излишната мазнина.


 

 

  • Нарязвате на ситно сибирския лук.

 

 

 

 

  • В подходящ по размер тиган изсипвате шпецлето, заливате с бульона и поръсвате с черен пипер.

 

 

 

  • Добавяте настъргания кашкавал, разбърквате до разтопяването на кашкавала.


 

 

Шпецлето се сервира горещо и с достатъчно количество хрупкав пържен лук. За декорация поръсете със ситно нарязан сибирски лук.

 

 

Опитайте! Заслужава си!