ШПЕЦЛЕ - НЕМСКАТА ЮФКА

Gотово шпецле - изсушено може да се купи от повечето магазини в Германия, като ще го откриете най-вече на рафтовете с макарони, или пък свежо в хладилните рафтове /препоръчваме свежото/. Тук сме обърнали внимание на направата му по бабиния начин - с дъска и нож или шпакла, който винаги е сполучлив и си е приключение.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
500 гр. бяло брашно /продава се и специално брашно за Шпецле/
5 яйца
сол на вкус
4 глави кромид лук
200 гр. ементал /може от Алгой/
60 гр. масло
200 мл. зеленчуков бульон
малко сибирски лук за декорация
черен пипер на вкус
-
Разбиват се яйцата с 5 с. л. вода.
-
В подходяща купа се смесват брашното със солта и се добавят разбитите яйца.
-
Разбърква се всичко до гладко, но лепкаво тесто. Тестото не трябва да е течно.
-
Слага се в тенджера достатъчно количество подсолена вода да заври.
-
Използва се дъска за рязане, която обаче да не тежи много на ръката и да е малка на размер. За шпатулка може да се използва пластмасовото приспособление за рязане и заглаждане на тесто.
-
Взема се малко количество от тестото и се намазва на тънък слой върху дъската.
-
С помощта на шпатулката се изрязват и избутват тънки и дълги лентички /като червейчета/ от тестото, които се избутват във врящата вода.
-
Получилите се лентички /червейчета/ са шпецлето и се варят във водата, докато изплуват на повърхността. Около 1 - 2 минути.
-
С помощта на решетъчна лъжица изваждате шпецлето от водата.
-
Нарязвате главите лук на лентички, които осолявате и оставяте за около 5 минути да постои. Така се усвоява по-добре брашното.
-
Загрявате маслото в тиган.
-
Овалвате обилно в 2 - 3 с. л. брашно лентичките лук.
-
С помощта на сито отстранявате излишното брашно и веднага пускате лучените лентички в горещата мазнина.
-
Пържете лука до златисто.
-
Изваждате с решетъчна лъжица върху домакинска хартия, за да се отдели излишната мазнина.
-
Нарязвате на ситно сибирския лук.
-
В подходящ по размер тиган изсипвате шпецлето, заливате с бульона и поръсвате с черен пипер.
-
Добавяте настъргания кашкавал, разбърквате до разтопяването на кашкавала.
Шпецлето се сервира горещо и с достатъчно количество хрупкав пържен лук. За декорация поръсете със ситно нарязан сибирски лук.
Опитайте! Заслужава си!