"ШЕСТ РЕШАВАЩИ ФАКТОРА ЗА ЗДРАВЕТО"

"ШЕСТ РЕШАВАЩИ ФАКТОРА ЗА ЗДРАВЕТО"

"ШЕСТ РЕШАВАЩИ ФАКТОРА ЗА ЗДРАВЕТО"

"Здравото тяло е домакин, болното тяло е тъмничар."

1. ВОДА - Водата е универсалният разтворител на живата материя. 60% от нашето тяло е само вода. Бъбреците се нуждаят от вода, за да могат да пречистят кръвта и да елеминират отпадъчните вещества чрез урината. Кожата се нуждае от вода, за да се запази гладка и здрава; дори и костите трябва да съдържат съответния процент вода, за бъдат еластични и здрави.

Нуждаем се от вода и външно (за хигиена на тялото), и за вътрешен прием. Стремете се да пиете всеки ден най-малко 6 чаши вода между храненията (през лятото и повече).

2. СЛЪНЦЕ - Слънцето е основният източник на енергия за нашата планета. Слънчевата светлина се оказва крайно необходима за живота и запазването на здравето. Благодарение на нея в кожата се произвежда витамин Д. Където влиза слънце, има живот и здраве. Доказано е, че през зимата когато има цели дни без слънчева светлина, се увеличават броят на депресивните състояния.

3. ПОЧИВКА - Нашата почивка трябва да бъде възстановяваща. Когато спим, невроните се възстановяват, като се отстраняват отпадъците от техният метаболизъм. Всички клетки на нашето тяло се нуждаят от достатъчно почивка всеки ден. Тя трябва да бъде редовна - най малко 7 часа при възрастните. Но освен от дневна почивка, нашият организъм се нуждае и от други периоди на почивка, а именно седмична ( най-малко един ден в седмицата) и годишна. 

4. ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ - Благотворителният ефект от здравословното хранене е достатъчно голям, когато се практикува в съчетание с други здравословни фактори: чист въздух, вода, слънце, физически упражнения, почивка, въздържане от употреба на токсични вещества и добро душевно разположение. Всички те съставляват чудесна програма за здравословен живот. Ако ги практикуваме с ентусиазъм ще се се чувстваме изключително добре!
Необходимо е да се храним правилно, с удоволствие и най-вече здравословно.

5. ВЪЗДУХ - Може да живеем няколко седмици без храна, няколко дни - без вода, но без въздух не можем дори и три минути. Кислородът, съдържащ се във въздуха, е крайно необходим, за да могат хранителните вещества в нашите клетки да изгарят, произвеждайки необходимата енергия за живот. Има само един начин да приемем този кислород - като дишаме. Чистият въздух трябва да се вдишва дълбоко.

Винаги когато можем, трябва да излизаме на открито и да се възползваме от възможността да дишаме чист въздух. Целият организъм се тонизира след няколко дълбоки вдишвания. Добър навик е денят да започне с няколко дълбоки вдишвания на открито.

6. ФИЗИЧЕСКИ УПРАЖНЕНИЯ - Нашето тяло е механизъм, предназначен за движение. Бездействието причинява по- голямо износване, отколкото движението. Доказано е, че за хората, които правят най-малко 4 пъти седмично физически упражнения поне по 40 минути, рискът от инфаркт и болести на кръвообращението е значително по - малък. Физическата активност се бори с високото кръвно налягане, затлъстяването и др. и поддържа в добра форма целият организъм.

Най-доброто физическо упражнение, което може да се практикува без ограничение е ходенето. Една древна поговорка казва: "Всички ние имаме двама лекари: десният крак и левият крак."

Използвайте всяка възможност, която имате, за да се отпуснете, съзерцавайки природата. Вдигайте от време на време поглед към небето. Вярвайте и имайте доверие в една висша сила, която е над всичко. Да имаш нещо, в което да вярваш и на което се надяваш - това благоприятства за доброто душевно разположение и се отразява положително върху целият организъм.

Източник (Статия): lovevasileva.blogspot.bg
Източник (Снимка): tonik.info