Флорална Кулинария или цветята които се ядат

Флорална Кулинария или цветята които се ядат

Теменужки за закуска, лалета за обяд и рози за вечеря... Разбира се, тази красота не може да се поднесе като самостоятелно ястие, но съществува множество от цветя, които могат да се използват при приготвянето на храната.

Флоралната кулинария придобива все по-голяма популярност и вече има своите почитатели. Всъщност, това съвсем не е нещо ново, защото цветята намират приложение в готвенето още преди стотици години в Китай, Гърция и Рим. Добавянето им към обикновените ястия придава на последните приятен аромат и екзотичен вкус. 

От цветовете се приготвят още салати, сладка, прибавят се към чайове, с тях се украсяват десерти. Но с това възможностите на цветното готварство не се изчерпват.

Освен цветен чай, можете да си направите и цветен лед за любимите коктейли. За целта е необходимо да напълните формичките за лед с вода до половината, да сложите във всяка от тях по едно цветче и да замразите. Когато повърхността замръзне, долейте догоре с вода и върнете обратно във фризера.

Важно е да се знае, че макар приятна, употребата на цветята в храната невинаги е безопасна. Затова ето няколко съвета, придържайте се към тях и се наслаждавайте на необичайните вкусове, без те да се отразят неблагоприятно върху вас:

Ако се съмнявате дали дадено цвете е годно за добавяне към храната, потърсете информация за него в съответните справочници и специализирана литература. Дори сред най-красивите и ароматни цветя има много отровни;

Употребявайте само растения, които растат самостоятелно и ви е известно при какви условия. Цветята, отглеждани в разсадниците, могат да бъдат третирани с пестициди и други химикали;

Ядливи са само венчелистчетата, плодниците и тичинките се отстраняват;

Ако сте алергични, добавяйте ядливите цветя постепенно към ястията си.

Лавандулата се добавя към билкови комбинации за овкусяване на месо, с цветовете й се подправят десерти - от печива до различни желета, ароматизират се сметани, бульони, захар. Растението има достатъчно наситен вкус, затова е необходимо да бъдете внимателни при използването му.

Невенът придава остър вкус на ястията. В Китай хризантемата се използва като зеленчук. От цветовете на розата се правят сладка, напитки и десерти.

Още вкусни цветя: глухарче, маргаритка, люляк, теменужка, детелина, карамфил, гладиола, латинка и още много други.

Ако решите да експериментирате в кухнята, все пак не забравяйте, че цветята, закупени от цветарските магазини, не са подходящи за трапезата.:)

Да Ви е сладко!