Торта Шварцвалд

Торта Шварцвалд

Торта Шварцвалд или Black Forest Cake както е известна във Великобритания, е може би най-известната немска торта. Състои се от шоколадови блатове, сметана и между блатовете има обилно количество череши. В някой страни я приготвят с вишни. Традиционно блатовете и черешите се напояват с Kirshwasser, което представлява дестилиран ликьор от череши, като в Австрия използват различни видове ром. За германците използването на черешов ликьор е задължително, тъй като без него не се приготвя традиционната Schwarzwald торта.

 

Името на тортата произлиза от планината Schwarzwald, където се произвежда прословутата черешова ракия или ликьор. Сладкарят Josef Keller се провъзгласил за "откривателят" на тортата, когато през 1915 г. я поднася в Cafe Agner в Bad Godesberg, сега в покрайнините на Бон, северно от Schwarzwald.

 

През 1949 г. тортата влиза в листата на 13-то място от най-известните германски торти и оттогава тя е една от най-популярните по света.

 

Съществува и шведски вариант на тортата, но блатовете не са шоколадови и всичко се покрива с разбита сметана.

 

ПРИГОТВЯНЕ

 

За да направите блатовете разбийте яйцата, захарта и ванилията заедно на висока степен в миксера. Бийте около 5-8 минути, докато станат на пяна.

 

Разтопете шоколада на водна баня и го добавете във вече разбитата смес.

 

Разбъркайте бавно и добавете брашното.

 

Застелете с хартия за печене около 24 см форма и печете около 10 минути до суха клечка. Разделете сместа на 4 равни части, или изпечете 3 блата.

*ЗАБЕЛЕЖКА - внамавайте да не препечете повече от необходимото блатовете, тъй като след това стават сухи. Възможно е да са леко влажни при изваждането, след това се стягат.

 

Направете сиропа като смесете захарта и водата и оставете да заври. Когато се охлади, добавете черешовия ликьор. Сипете от сиропа върху 3-те блата.

 

За да направите пълнежа сложете черешите в малка тенджерка, добавете няколко лъжици захар и 50 мл. вода. Когато заври, извадете черешите с решетъчна лъжица и сложете нишестето. Ще се сгъсти добре и след това върнете черешите обратно. Така те ще омекнат добре.

 

Разбийте сметаната на гъст сняг. За да сглобите тортата редувайте блат, сироп, крем, череши докато свършат. Отстрани измажете със сметана, натрошете шоколад и гарнирайте с череши отгоре.

 

Внимавайте да напоите достатъчно блатовете, за да не се получи суха тортата.

 

Можете да режите по-малки парчета, тъй като блатовете са доста богати на вкус от шоколада :)

 

 

Да ви е сладко!