Тиквата - най-видния представител на есенните зеленчуци.

Тиквата -  най-видния представител на есенните зеленчуци.

Есен без тиква е като зима без сняг. Тиквата е най-видния представител на есенните зеленчуци. Почти няма домакинство, от което да не се е носел приятния аромат на печена тиква. Нейното приложение в кулинарията е доста обширно. Може да се приготвя като десерт-пай, кремове, печена или варена, или солено ястие-супи. Освен че е много вкусна , тя е невероятно богата на антиоксиданти и витамини.

 

Ползи за здравето:


1. Противовъзпалителен ефект: Тиквените семки имат противовъзпалителни свойства, които са много полезни срещу артрит и ставни възпаления.
2. Астма: Анти-оксидантите ефективно защитават дихателната система от инфекции и свободни радикали;
3. Здрави кости: Тиквата е богата също на калций. Пригответе си сок от тиква с моркови и броколи, който е много полезен за костите.
4. Холестерол: Тиквата има високи количества фитостероли, които наподобяват човешкия холестерол. Тя може да нормализира холестерола до здравословно ниво.
5. Депресия: Една от причините за депресия е липсата на триптофан в нашата диета. Тиквата е богата на L-триптофан, основна аминокиселина, която тялото ни не може да произвежда. Когато това химическо съединение се доставя, то активира чувството на щастие и благополучие, намаляване на депресивните настроения.
6. Диетични фибри: Диетичните фибри, които тиквата предоставя са полезни за стомашно-чревни разстройства, като например лошо храносмилане, запек и т.н. Те също така подпомагат намаляването на нивото на LDL холестерола и регулират нивото на кръвната захар.
7. Зрение: Бета-каротина, лутеина и зеаксантина са някои от най-добрите подхранващи вещества за запазване на зрителната система в отлично състояние, като осигуряват превенция срещу астигматизъм, макулна дегенерация и катаракт.
8. Имунна система: Тиквения сок прави чудеса за засилване на имунната система чрез увеличаване на производството и работата на белите кръвни клетки.
9. Камъни в бъбреците: Тиквени семки също са страхотни за бъбреците. Приемането на около 5-10 грама тиквени семки дневно предотвратява образуването на камъни в бъбреците.
10. Паразити: В традиционната китайска медицина, тиквени семена се смилат в прахообразна форма и се изпиват със сок за лечение на паразити.
11. Кожа: Високото количество на антиоксиданти под формата на витамини А, С и Е, както и цинк, са страхотни за кожата.