Претцели/ Брецели

Претцели/ Брецели

ПРОДУКТИ

11.5 ч.ч.вода

1 с.л.захар

2 ч.л.сол

1 пак.мая

4.5 ч.ч.брашно тип 500

60 гр.краве масло

2 с.л.олио

2 бр.яйчен жълтък

1.5 к.ч.сода бикарбонат

 

Начин на приготвяне

 

  • 1. Смесете топлата вода, захарта и солта в купа, поръсете маята отгоре. Оставете за 5 минути да втаса. Добавете брашното и маслото и разбийте с приставката за тесто на ниска степен.

 

  • 2. След като се смесят добре съставките, увеличете на средна степен и разбивайте, докато тестото стане гладко и започне да се отделя от купата. Извадете го от купата, измийте я и я намазнете добре с олиото.

 

  • 3. Върнете тестото в нея, покрийте с фолио и оставете на стайна температура за около 50-60 минути.

 

  • 4. Загрейте фурната на 230 С. Покрийте две тави за печене с хартия и я намазнете с олио. Оставете настрани.

 

  • 5. Сложете останалата вода и содата на котлона да заври.

 

  • 6. През това време разрежете тестото на 8 еднакви парчета. Разтеглете всяко, използвайки ръцете си, като започвате от средата и се движите към края. Търкаляйки тестото върху масата, трябва да се получи „въже“, дълго около 50-60 см. Което след това да завиете в характерната форма на претцелите.

 

  • 7. Всяко „въже“ сложете във формата на буквата „U”. Хванете двата края и ги кръстосайте, като ги залепите в основата (която се пада откъм вас). Слагайте ги в тавите, които приготвихте.

 

  • 8. След това, когато водата със содата вече е завряла, ги сложете в нея един по един, за около 30 секунди. Извадете ги и ги сложете отново в тавите.

 

  • 9. Намажете горната част на всеки претцел с разбитите жълтъци с малко вода. Поръсете с една сол, ако желаете.

 

  • 10. Печете претцелите, докато покафенеят. Отнема около 12-14 минути. Извадете готовите претцели на решетка, за да се охладят.