Особенности при използването на Тоалетен стол

Особенности при използването на Тоалетен стол

Помощ за пациента при използването на тоалетния стол

 

Ако ви предстои да се грижите за човек, който не е в състояние самостоятелно да използва ТС , трябва да сте наясно, какви предмети ще ви бъдат необходими, какви действия и в каква последователност ще трябва да извършите. Преди всичко, трябва да подготвите еднократни ръкавици, тоалетна хартия, съд с топла вода, сапун, кърпа и мека гъба за миене. Ако пациентът ще ползва ТС за първи път, подробно му обяснете, какво и как смятате да правите. Преди да преместите болния на ТС, убедете се, че той стои равно и подлакътниците са спуснати. В случай, че ТС е на колела, трябва да сте сигурни, че колелата са блокирани със спирачките. Налейте малко вода в свалящото се санитарно устройство (това ще улесни почистването му). След това помогнете на болния да се премести от леглото на ТС (с ръце или с помощта на подемник) и се уверете, че той седи равно и с правилно разпределение на теглото върху стола. Оставете болния сам. При възможност, поставете до него камбанка или мобилен телефон, за да може да ви даде знак, когато завърши. След като е свършил и ви се е обадил, сложете ръкавиците и приповдигнете болния. Ако той не е в състояние сам да се обслужи, деликатно му помогнете: първо изтрийте интимните части с тоалетна хартия, след това, използвайки топла вода, сапун и гъба, ги измийте и ги избършете с кърпа. Ако болният няма нужда от помощ за хигиеничните си процедури, просто му помогнете да си измие ръцете и наново го преместете в леглото.  След това отстранете санитарното устройство  и излейте съдържанието в тоалетна чиния. Почистете го с четка, антибактериален миещ препарат и вода (не ползвайте гъба и белина). При възможност използвайте дезинфекциращ спрей. Накрая поставете санитарното устройство на мястото му, свалете ръкавиците и добре си измийте ръцете.

 

Поддръжка на тоалетния стол

 

Тъй като ТС представлява устройство, което редовно е в допир с микробна среда, хигиенната обработка на всичките му части е важна част при използването му. Първо, съдържимото в свалящия се съд трябва да се унищожава веднага след използване. Второ, един път седмично трябва да се хигиенизират всички части на стола. За тази цел сложете ТС в банята и го оставете под гореща струя вода поне 5 минути. През това време в неголяма кофичка направете противозаразен разтвор (половин чаша оцет с 5 литра вода). После, потапяйки четка в разтвора, почистете всички части на ТС и отново да го полейте с гореща вода. След като водата се изтече, ТС трябва да се изтрие и добре да се подсуши. По възможност – може да го обработите и с дезинфекциращ спрей.

 

Освен това, на всеки две седмици трябва да се проверява за повреди: на рамата, на санитарното устройство и накрайниците не бива да има пукнатини; всички винтове, болтове и гайки трябва да са добре затегнати. При неизправности в никакъв случай не използвайте ТС и не се занимавайте с неговия ремонт самостоятелно – с отстраняването на техническите проблеми трябва да се занимават специалисти.