НЕ ИЗХВЪРЛЯЙТЕ ЯЙЧЕНИТЕ ЧЕРУПКИ!!!

НЕ ИЗХВЪРЛЯЙТЕ ЯЙЧЕНИТЕ ЧЕРУПКИ!!!

НЕ ИЗХВЪРЛЯЙТЕ ЯЙЧЕНИТЕ ЧЕРУПКИ!!!

Възползвайте се от яйчените черупки. Нямате идея колко ефикасни могат да бъдат те... 

ЗА ДОМА - Може да декорирате дома си с "Рисунка" по ваш избор. Платното няма да е от хартия, а от натрошени яйчени черупки. С яйчена черупка може да направите една естествена декорация за чаени свещи. Внимателно излейте съдържанието на яйцето от горната му страна и запазете кухата черупка като форма. след което я декорирайте по ваш вкус. Може да използва малка чаена чинийка, да сложите черупката в средата, върху нея поставете свещта, а от страни да декорирате с морска сол, изсушени цветя, борови клончета и др. Другият начин е да напълните празната черупка с восък (от свещ), да поставите фитил, като оставите восъкът да се втвърди. Отстранете черупката и ще получите готова свещ в яйчена форма. 

ЗА ГРАДИНАТА - Ако живеете в къща и имате градина и ако имате проблеми с охлювите, които обичат да изяждат листата на растенията, яйчената черупка е едно добро решение за вас. Разчупете я на малки парчета, а тях ги разпилейте по почвата. Това ще прогони охлювите от растенията ви и по този начин ще успеете да ги запазите. Мекотели като охлювите не могат да преминават през места, осеяни с остри парченца от яйчените черупки. Това може да помогне за поддържане на вашите растения и цветя в безопасност от подобни хищници.

ЗА ЦВЕТЯТА - Високото съдържание на калций в яйчените черупки е едно чудесно средство за подхранване на растенията. Освен това тези отпадъчни продукти се разлагат много бързо, което от своя страна ще ви позволи да не се притеснявате за "замърсяването" на почвата.

ЗА ДОМАТИТЕ – Придават на на доматите „калциев тласък“ - Ако имате градина, най-вероятно знаете, че доматените растения се накланят надолу от теглото от плодовете си. Опитните градинари често поставят яйчени черупки в почвата, където се отглеждат домати, за да помогнат в борбата с този проблем.

ЗА ЛИЦЕТО – Направете си подхранваща маска. С помощта на хаванче смачкайте няколко яйчени черупки до получаване на прахообразно вещество. Към него добавете един жълтък и разбийте добре до получаване на хомогенна смес. Нанесете я върху предварително почистена кожа на лицето и я оставете да подейства за 10-15 минути, след което я отмийте обилно с хладка вода. Тази маска ще ви помогне да стегнете кожата си и да я заздравите.

ПРОТИВ ПОЯВАТА НА БРЪЧКИ - Натрошете малко яйчени черупки, сложете ги във форма за лед, добавете малко вода и замразете. Разтрийте кубчетата лед върху лицето си, за да намалите появата на бръчки.

ЗА НОКТИТЕ - Натрошете яйчените черупки на прах и добавете малко към лака за нокти или заздравителя, за да подсилите ноктите си. Тази хитрина е идеална за жените, които имат проблеми с растежа на ноктите или страдат от чести начупвания.

ЕСТЕСТВЕН ЛЕК СРЕЩУ КОЖНИ РАЗДРАЗНЕНИЯ - Служат за естествена превръзка за рани. Мембраната на яйчената черупка (леко прозрачен слой вътре) се използва, за да лекува порязвания и драскотини. Така че следващия път, когато се нараните, наложете върху раната и оставете да си свърши работата. Освен тове може да поставите една яйчена черупка в купа с натурален ябълков оцет. Оставете разтвора да престои за 3-4 дни и после с помощта на памуче нанесете част от сместа върху раздразненото място. 

ЗА ПОЧИСТВАНЕ - Изчистете дъното на вазата, като вземете черупката от 1 яйце (независимо дали е сурово или сварено) и я натрошете на ситно, но не прекалено. Налейте във вазата малко топла вода (само на дъното) и изсипете в нея парченцата от натрошената черупка. После разклатете енергично. Ако не постигнете желания ефект от първия път, прибавете малко сол или сода към черупките и разклатете отново, докато дъното на вазата се изчисти до блясък. Накрая изхвърлете яйчната черупка и старателно изплакнете вазата.
Натрошените яйчени черупки могат да се използват за почистване на тенджери или тигани, които имат остатъци от храна на дъното и стените. Насипете на дъното черупките и разтъркайте с гъба за миене или тел.
ЗАЗапазете яйчените черупки възможно най-ненатрошени и приберете във фризера. След замръзване използвайте за почистване и наточване на остриетата на пасатора/ блендера, като ги пуснете вътре и добавите вода.

ЗА КАФЕТО - Ако сварите кафе с малко яйчени черупки (практика, която съществува от векове), това ще намали горчивината. Не забравяйте да измивате добре черупките и да прецедите кафето, за да се избегне поглъщането на парченца.

ЗА КАЛЦИЙ - Много хора консумират яйчените черупки заради огромното им съдържание на калций. Натрошете ги и добавете в супи, десерти, сосове, кремове, салати. Бъдете сигурни, че няма да се отразят на вкуса на храната (стига да са натърошени добре), а най-хубавото е, че ще подобрят здравето на вашите кости. Накиснете няколко яйчени черупки във вода с лимонов сок за няколко седмици и дръжте тази смес в хладилника. Добавяйте малко към плодови и зеленчукови пюрета, за да предоставите на тялото си допълнителни минерали.

ЗА ИЗБЕЛВАНЕ НА ДРЕХИТЕ - Ако поставите яйчени черупки в мрежичка и добавите при прането, петната ще изчезнат и дрехите ви ще изглеждат като нови.

ЗА КУЧЕТАТА - Лекуват диария при кучет. Ако кучето ви е изяло нещо неподходящо, стрийте няколко яйчени черупки с малко утайка от кафе, докато стане на прах. Поръсете няколко супени лъжици от сместа в храната на кучето и диарията ще изчезне за един ден.