Кулинарна рубрика / ПЪРЖЕНИ КАРТОФИ ПО НЕМСКИ ИЛИ BRATKARTOFFELN

Кулинарна рубрика / ПЪРЖЕНИ КАРТОФИ ПО НЕМСКИ ИЛИ BRATKARTOFFELN

В рубриката ни този месец главно действащо лице ще е Картофът.

Всеки четвъртък до края на месеца ще споделяме вкусни рецепти приготвени с картофи.

Едно от най- харесваните ястия безспорно са пържените картофи. Любими на малки и големи. Затова днес представяме един от начините им на приготвяне в немската кухня.

ПЪРЖЕНИ КАРТОФИ ПО НЕМСКИ ИЛИ BRATKARTOFFELN

Ето това е една от най-харесваните гарнитури към шницели или стекове в немската кухня.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
средно големи картофи, според броя на гарнитурите - 2 бр. на порция
5 - 6 с. л. олио
сол и черен пипер на вкус
• Картофите се измиват и се варят в подсолена вода.
• Изстудяват се и се обелват..
• Сварените и обелени картофи се нарязват на филийки с дебелина около 5 -7мм. 
• В подходящ тефлонов тиган се загравя олиото на максимална степен на котлона.
• Точно преди да започне пърженето, котлона се намаля.
• Пускат се внимателно картофите, защото мазнината пръска много и опасността от изгаряне на ръката е много голяма.
• Пържат се картофите, без да се бъркарт, докато се види златиста коричка от страни.
• Най-важната част от приготвянето на Bratkartoffeln е обръщането , то става с метална лопатка, за да не се раздробят. Картофите са почти залепнали за дъното на тигана. Подхващат се внимателно и се обръщат.
• След обръщането се поръсват със сол и черен пипер на вкус.
• Картофите трябва да бъдат с тъмно златисто-червен цвят и леко хрупкави.
Вариант на тази така обичана от немците гарнитура е и добавянето на малки кубчета пушени гърди и лентички кромид лук. 

В друг тиган се изпържват кубчета пушени гърди или пушен бекон и лентички кромид лук. Когато лукът поомекне, се добавят към почти готовите вече пържени картофи.

Опитайте! Заслужава си!