Кнедли от грис в телешки бульон
Кнедли от грис в телешки бульон
Адаптирано от книгата My Bavarian Cookbook
„За да смесят добре маслото и яйцето, жълтъкът се разделя от белтъка и първо маслото се обърква с жълтъка, след това се добавя белтъка. Също важно за добро смесване е яйцето да не бъде студено. В Бавария кнедлите от грис се наричат Griessnockerl“ – казва Алфонс Шубек за тази рецепта.
Дозите са за 2-3 порции. Получават се 6-8 кнедли в зависимост от размера.
Продукти:
-
50 г меко масло
-
1 яйце от свободно отглеждани кокошки, със стайна температура
-
80 г фин пшеничен грис (на Divella)
-
сол и прясно настъргано индийско орехче
-
400-600 мл телешки бульон
-
пера див лук, за сервиране
Приготвяне
Маслото се разбива докато стане пухкаво. Към него се добавя жълтъкът от яйцето и се разбива докато се усвои. Следва белтъкът и отново се разбива. Добавя се грисът, сол и индийско орехче на вкус. Сместа се разбърква добре и се оставя на стайна температура за около 1 час.
В тенджера се слага вода да заври. Посолява се. Температурата на котлона се намаля и се изчаква водата да достигне степен, в която едва къкри.
Две лъжици се потапят в топла вода и с тяхна помощ от сместа с гриса се оформят кнедлите. (Лъжиците се топят във вода след всяка кнедла.) Слагат се във врялата вода и се варят 15 минути. Водата не бива да ври буйно!
Готовите кнедли се изваждат с решетъчна лъжица и се подреждат в дълбоки чинии. Заливат се с телешки бульон и се поръсват с едро нарязан див лук.