Кисело зеле по немски

Кисело зеле по немски

В днешната КУЛИНАРНА РУБРИКА ще Ви разкажем за Киселото зеле, което не е само наш традиционен продукт. То се приготвя от векове и в много други страни, но навсякъде има свои специфики. Киселото зеле широко се използва в кулинарията – в салати, гарнитури, основни ястия, печива и т. н. Неговата консумация нормализира чревната микрофлора, способства правилното храносмилане и дори ни помага да се вталим без прилагането на мъчителни диети.


Съществуват доста разновидности на начините на приготвяне на това вкусно изкушение. Като национално ястие на Германия киселото зеле е известно като Sauerkraut. Оттам това название е навлязло в английския език като „сауркраут“, а във френския – като „шукрут“.

 

Ето и няколко немски рецепти с така обичаното в Германия кисело зеле:

 

1.Кисело зеле по немски:

Продукти:
3 чаши зеле
2 смляни глави лук
1 глава обелен лук
плодове от хвойна
сок от 1 лимон
микс от подправки по ваше желание
1 чаша зеленчуков бульон
1 глава чесън
сол и пипер

 

Начин на приготвяне:


Зелето се измива внимателно и подсушава. Слага се в тенджера с вода, колкото да покрие зелето и се вари час и половина. Лука се запържва до покафеняване, без мазнина. Добавя се лука към зелето, като се разбърква, заедно с лимоновия сок и подправките. Накрая се добавя бульона. Измиват се скилидките чесън, без да се белят и се поставят в средната част на зелето. Поставя се капак и се вари на бавен огън около един час.

 

2.Свински джолан с кнедли и кисело зеле

Необходими продукти за 4 порции

 

за джоланите:

2 свински джолана
1 стрък праз, нарязан на едри кръгчета
1 резен целина, нарязан на кубчета
1 морков, нарязан на кубчета
1 глава лук, срязана на четири
4 зърна бахар
1 ч. л. зърна черен пипер
сол на вкус
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. кимион на зърна
100 мл бира

 

за кнедлите:

400 г отлежал бял хляб без кората
1 ч. ч. горещо прясно мляко
2 яйца
1 с. л. магданоз, нарязан на ситно
2 с. л. меко краве масло
сол на вкус
черен пипер на вкус

 

за зелето:

500 г фино нарязано кисело зеле
1 глава лук, нарязана на ситно
2 с. л. краве масло
1 ябълка, нарязана на тънки резени
1 ч. ч. бяло вино
1 ч. л. кафява захар
сол на вкус
черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне


Джоланите се слагат да се сварят заедно със зеленчуците, солта, пипера и бахара, докато омекнат. Поръсват се с червен пипер и кимион и се слагат да се запекат в загрята фурна на 200° С за 20 мин. Поливат се с бирата и се запичат още 20 мин.


Кнедлите се приготвят, като хлябът се накисва за 30 мин. в млякото. Добавят се останалите продукти и се оформят топки. Слагат се във вряща подсолена вода и се варят около 15 мин. или докато изплуват на повърхността.


Лукът за зелето се запържва в разтопеното масло, след което се добавя отцеденото зеле. Разбърква се на бавен огън и се прибавят ябълките и виното. Вари се без капак на бавен огън около 30 мин. Ако е необходимо, се налива малко месен или зеленчуков бульон или вода. Добавя се захарта, подправя се на вкус и се запича на 170° С за 30 мин.


Джоланите се сервират гарнирани с кнедлите и зелето.

 

3.Немска салата с кисело зеле и картофи

Продукти:

1 кг картофи
350 г кисело зеле
60 мл олио
50 мл зелев сок
2 ч. л. ким
1 ч. л. дижонска горчица
черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:


Картофите се обелват и се готвят на пара, докато омекнат.
Киселото зеле се нарязва натънко и се овкусява с горчицата, кима и олиото.
Към зелето се добавят топлите картофи, нарязани на едри кубчета.
Налива се и сокът от зелето. Салатата се овкусява с прясно смлян черен пипер.
Разбърква се и се поднася.

 

4.Баварско кисело зеле

Продукти:

 

1 кг бяло зеле, нарязано на тънки ленти
1 супена лъжица захар
50 мл винен оцет
2 супени лъжици пречистено масло или растително олио
1 глава лук, нарязана на ситно
100 г бекон, нарязан на малки кубчета
250 мл телешки бульон
1 чаена лъжица смлян кимион
2 зрънца бахар
2 зрънца хвойна
сол и черен пипер
1 супена лъжица масло

 

Начин на приготвяне:

 

В тенджера се загрява захарта докато се карамелизира. Трябва да придобие цвят на светъл карамел, без да прегаря. Изсипва се оцетът (внимавай в този момент). Добавя се лукът и маслото (олиото). Разбъркват се за няколко минути докато лукът омекне. След това се добавя беконът и също се разбърква за няколко минути докато се запържи. Накрая се изсипват зелето, бульонът, кимионът, зърната бахар и хвойната. Разбъркват се добре.

 

Тенджерата се покрива с капак и зелето се готви на умерен огън за 30 минути, като капакът се маха на последните 10 минути.

 

Когато зелето е готово се посолява със сол и черен пипер и се разбърква с 1 супена лъжица масло.

 

Разбира се всеки може да остави своя нотка във всяко едно ястие, затова Ви пожелаваме приятно творчество в кухнята!