КАК ДА ПРЕДПАЗИМ БЪБРЕЦИТЕ СИ

КАК ДА ПРЕДПАЗИМ БЪБРЕЦИТЕ СИ

КАК ДА ПРЕДПАЗИМ БЪБРЕЦИТЕ СИ

Тази седмица беше Световният ден за профилактика на бъбречните заболявания и с цел да се повишим информираността за това как да се предпазим от бъбречни заболявания, в ЗДРАВНАТА НИ РУБРИКА ще обърнем по-специално внимание на тази тема.

Бъбреците са сложно устроени органи с много биологични функции в човешкия организъм. Те регулират течностите в организма, филтрират и секретират метаболити и минерали от кръвта и участват в отделянето им в урината, заедно с водата.

Бъбреците оказват значение за регулиране на съдържанието на минерали като калий, натрий, поддържат киселинното равновесие на организма. Имат и изключително важно участие в регулацията на артериалното налягане и производството на еритроцити.

Заболяванията на бъбреците са тихи убийци, които засягат качеството на живот, но има няколко лесни начини за намаляване на риска от развитие на бъбречно заболяване. На Вашето внимание предлагаме 9 златни правила как да предпазим бъбреците си:

1. ПОДЪРЖАЙТЕ ФОРМА И БЪДЕТЕ АКТИВНИ. Движението спомага да се намали артериалното налягане, като се ограничава рискът от развитие на хронично бъбречно заболяване. Съветите за ходене, тичане или каране на колело, са част от концепцията „Движение за здрави бъбреци“. Подържането на форма помага за намаляване на кръвното налягане и следователно намалява риска от хронична бъбречна недостатъчност. 

2. РЕДОВНО СЛЕДЕТЕ НИВОТО НА КРЪВНАТА ЗАХАР - Повече от 50% от хората, които имат диабет, развиват увреждане на бъбреците. За тях е важно да правят редовни тестове за проверка на бъбречните функции. Уврежданията на бъбреците в резултат на диабета могат да бъдат намалени или предотвратени, ако се открият рано. Важно е да се провежда контрол на нивата на кръвната захар и да се прави редовна профилактика и наблюдение от лекар.

3. СЛЕДЕТЕ КРЪВНОТО СИ НАЛЯГАНЕ - Въпреки, че много хора са информирани, че високото кръвно налягане може да доведе до инсулт или инфаркт, малцина знаят, че това е и най-честата причина за увреждане на бъбреците. Нормалното ниво на кръвното налягане е 120/80. Между това ниво и 139/89, вие се считате с пред хипертония и е препоръчително да приемете промени в начина на живот и диета. При налягане над 140/90 е необходимо да се вземат сериозни мерки за превенция на здравето с лекуващ лекар. Високото кръвно налягане е много вероятно да причини увреждане на бъбреците, когато се свързва с други фактори като диабет, висок холестерол и сърдечно-съдови заболявания.

4. ЯЖТЕ ЗДРАВОСЛОВНО И КОНТРОЛИРАЙТЕ ТЕГЛОТО СИ - Това може да помогне за предотвратяване на диабет, сърдечни заболявания и други състояния, свързани с хронична бъбречна недостатъчност.

5. НАМАЛЕТЕ ПРИЕМА НА СОЛ - Препоръчителният прием на натрий е 5-6 грама сол на ден (около една чаена лъжичка). За да намалите консумацията на сол, се опитайте да ограничите количеството на преработените храни и не добавяйте сол към храната. Това ще бъде по-лесно постижимо, ако приготвяте храната с пресни продукти.

6. НЕ ПУШЕТЕ - Тютюневият дим е рисков фактор за бъбречни увреждания. Пушенето забавя притока на кръв към бъбреците. Когато до бъбреците достига по-малко кръв, това накърнява способността им да функционират правилно. Тютюнопушенето увеличава риска от рак на бъбреците с около 50 процента.

7. ОГРАНИЧЕТЕ КОНСУМИРАНЕТО НА ХАПЧЕТА БЕЗ ЛЕКАРСКО ПРЕДПИСАНИЕ - Известно е, че някои широко рекламирани лекарства, каквито са нестероидни противовъзпалителни медикаменти, причиняват бъбречно заболяване, ако се приемат редовно.

8. ПОДДЪРЖАЙТЕ ЗДРАВОСЛОВЕН ПРИЕМ НА ТЕЧНОСТИ - Приема се, че за да се поддържа добро здраве е препоръчително пиенето на 1,5 до 2 литра вода на ден, а при физическо натоварване 3-4л. дневно. Консумирането на достатъчно течности помага на бъбреците да разграждат натрия, урея и токсините в тялото, което, от своя страна, води до "значително по-малък риск" от развитие на хронично бъбречно заболяване. Резултатите от проучванията показват, че трябва да се внимава с прекаления прием на течности, който също може да доведе до нежелани реакции. Важно е да се има предвид, че правилното ниво на прием на течности за всяко физическо лице, зависи от много фактори, включително пол, физически упражнения, климат, санитарни условия, бременност и кърмене. За хората, които вече са имали бъбречни камъни, се препоръчва да се пие 2-3 литра вода дневно, за да се намали риска от образуване на нов камък.

9. ПЕРИОДИЧНО ИЗСЛЕДВАЙТЕ УРИНАТА СИ за наличие на белтъци в нея. Проверете още как се справят вашите бъбреци, ако имате един или повече фактори с "висок риск“: диабет, хипертония, ако сте с наднормено тегло, ако родител или друг член на семейството страда от заболяване на бъбреците

Пазете бъбреците си и както Древните гърци са казали един човек е здрав, само ако бъбреците му са здрави.