ИЗМЕРВАНЕ НА ТЕЛЕСНАТА ТЕМПЕРАТУРА

ИЗМЕРВАНЕ НА ТЕЛЕСНАТА ТЕМПЕРАТУРА

ИЗМЕРВАНЕ НА ТЕЛЕСНАТА ТЕМПЕРАТУРА

 

Един от най-важните фактори за определяне на здравословното състояние на човек е неговата телесна температура. Затова е изключително важно да се знае от какво зависи измерваната температура, в какви граници варира и методите на измерване.

 

Разпространено е вярването, че човек има „нормална температура”, но всъщност телесната температура зависи от активността през деня, от начина на измерване, от употребата на храна и напитки, от температурата на околната среда.

 

В днешната ни ЗДРАВНА РУБРИКА ще разгледаме различните методи на измерване и ще Ви представим един сравнителен анализ, за да можете да се ориентирате кога температурата Ви е повишена и трябва да вземете мерки, и кога не трябва да се безпокоите.

 

Основните методи за измерване на телесната температура, които се прилагат при всички живачни или електронни термометри са: аксиларен, орален и ректален. Температурата също се дели на външна и вътрешна, като външната е измерена на кожата и представлява синтез от вътрешната телесна температура и тази на заобикалящата среда. Вътрешната температура се измерва чрез поставяне на термометъра в телесна кухина и се отчита температурата на слизестата тъкан.

 

1. АКСИЛАРНОТО ИЗМЕРВАНЕ се извършва, като накрайникът на термометъра се поставя в подмишницата, която предварително трябва да бъде подсушена. По време на измерване с електронен терометър, ръката е плътно притисната към тялото, така че подмишницата да е закрита. Диапазонът на нормалната температура при това измерване е 35,2-36,8˚С. Недостатък на този метод е продължителното време на измерване. При възрастни хора резултатът от аксиларното измерване е по-ниско в сравнение с ректалното измерване с около 0,5˚С-1,5˚С. При новородени деца тези отклонения са по-малки.

 

2. ОРАЛНОТО ИЗМЕРВАНЕ се извършва чрез поставяне на термометъра от вътрешната страна на бузата в устата или под езика. Устата трябва да е затворена по време на измерване на температурата. Диапазонът на нормалната температура в устната кухина е 35,7-37,3˚С. Но, важно е да се има предвид, че приемането на горещи или студени напитки, пушенето, извършването на някаква дейност може да повиши или понижи вашата температура. Затова е необходимо преди измерване да починете за около 5 минути със затворена уста.

 

3. РЕКТАЛНОТО ИЗМЕРВАНЕ се извършва чрез поставяне на термометъра в дебелото черво и се смята за най-достоверното измерване на вътрешната температура. Диапазонът на нормалната ректална температура е 36,2-37,7˚С.

 

Измерването на телесната температура продължава от 3 секунди до 5 минути, но може да бъде и по-продължително или по-кратко, като това зависи от метода на измерване и вида термометър, с който се извършва измерването. Например, при измерване на температурата под мишницата с всеки един електронен термометър е необходимо да не се изважда веднага след сигнала, а термометърът да се остави още толкова време, колкото е посочено в инструкциите на производителя относно този вид измерване!

 

4. Инфрачервени термометри за ухо измерват температурата на ушното тъпанче с инфрачервен сензор, като накрайникът на термометъра се поставя в ушния канал и след 1 секунда измерването е приключило. Този метод е изключително удобен, точен и оптимален вариант за измерване при деца и бебета.

 

5. Термометрите за чело също предлагат удобен начин на измерване на телесната температура, като термометърът се допира до челото или дори безконтактно с помощта на най-съвременните технологии! Инфрачервеният сензор отчита температурата, докато втори сензор измерва температурата на околната среда. Разликата между двата резултата се анализира и получената телесна температура се изобразява на дисплея на термометъра.

 

Източник: magazinzazdrave