Днес е Световен ден на мозъка

Днес е Световен ден на мозъка


На 18 март се отбелязва Световния ден на мозъка. Може да се каже, че главният мозък на човек е най-сложното нещо във Вселената. Той е достатъчно добре защитен – блиндиран от костите на черепа ни, обгърнат от три вида обвивки, „плуващ“ в течност, която е много малко – около 150 мл и се нарича ликвор. Захранването му с кръв става през четири артерии. Той е защитен дори от пулсовата вълна на собствените си артерии, които имат сифони, преди да влязат в него. Мозъкът е от органите, най-големи консуматори на кръв и оставен за 5 минути без кислород, започва да работи „дефектно“. Мозъкът е съставен от 80% вода, а 20% от кислорода, който вдишваме, отива към мозъка
Установено е, че средностатистическият по интелект човек използва 10 процента от мозъка си. Днес вече се говори за 15 процента използваемост на мозъка.

Ето още любопитни факти за мозъка:
1. Мозъкът е като мускул и колкото повече се тренира, толкова повече се развива.
2. Мозъкът на човек на средна възраст тежи 1424 грама. С напредване на възрастта той намалява до 1395 грама.
3. Най тежкият женски мозък е 1565 грама, а най-тежкият мъжки – 2049 грама.
4. Мозъкът еволюира – през 1860 год. средният мъжки мозък е тежал 1372 гр.
5. Най-малкият мозък принадлежи на жена – 1096 грама. Това все пак е доста повече от теглото на мозъка на динозаврите – само 70 грама.
6. Най-бурно мозъкът се развива от 2- до 11-годишна възраст.
7. Колкото повече учим, толкова по добре. Образователната активност кара мозъка да произвежда допълнителни клетки, които компенсират умиращите.
8. Занимаването с непознати науки е добър начин за развиване на мозъка.
9. Предаването на сигналите от нервната система към мозъка достига със скорост 288 км/ч, а при възрастните се снижава с 15%.
10. Най-високо средно национално IQ в света имат японците-111.
11. Крейтън Карвело има най-добрата свръхфотографическа памет – той може с един поглед да запомни картите в 6 колони по 52 (312бр).
12.. Доказано е, че всички човешки същества притежават мозък, но при някои той почти не се използва
13. След като човек навърши 35 години започва да губи около 7000 мозъчни клетки дневно, клетките никога не се заменят;
14. Мозъкът използва една пета от цялата кръв в човешкото тяло. Тя му е необходима, за да се справи с тежките метаболитни изисквания на своите неврони;
15. Мозък е активен и мисли повече през нощта, отколкото през деня.