Баварски ябълков чийзкейк (кезекухен)
Баварски ябълков чийзкейк (кезекухен)
Продукти:
200 г меки чаени бисквити
3 ябълки
50 г разтопено краве масло
600 г извара
200 г заквасена сметана
250 г захар
125 г масло
4 яйца
1 ванилова захар
6 с.л. царевично нишесте
1 ч.л. бакпулвер
сокът на половин лимон
Приготвяне:
Натрошете добре бисквитите, смесете ги с 50 г разтопено масло и разбъркайте добре.
Получената смес разстелете на дъното на форма. Смесете изварата със заквасената сметана. В отделна купа разбийте яйцата, маслото и захарта.
Към тях добавете изварената смес, нишестето, ваниловата захар и сока на лимона.
Всичко това разбийте с миксер до получаването на гладка хомогенна смес и изсипете във формата върху бисквитения блат.
Най-отгоре наредете нарязаните ябълки плътно една до друга.
Печете кезекухена на 175 градуса около час или докато покафенее по краищата и се стегне, а в средата остане светъл и леко се размърдва при разклащане.
След като сладкишът се изпече, не го изваждайте веднага от фурната, а го оставете вътре на отворена врата още 10 мин.
След това го оставете да изстине.
Хубаво е преди сервиране да престои за няколко часа в хладилника.