Рубрика на Wir Helfen 24: Немски и Английски език лесно и интересно!

Рубрика на Wir Helfen 24: Немски и Английски език лесно и интересно!

За да Ви помогнем до колкото можем с подобряване на езиковите Ви познания по немски и английски език, Ви предлагаме да следите активно новата Рубрика на Wir Helfen 24:

Немски и Английски език лесно и интересно!

В наши дни изучаването на чужд език вече не е каприз или някаква екстра. Това е задължителна необходимост – в работата, за успешна командировка или комфортно пътешествие в чужбина, за самоусъвършенстване и развитие. Но какво да правите, ако опитите ви да научите немски или английски не носят нужните резултати? Как да постъпите, ако нито безсънните самотни нощи над учебника и речника, нито перманентните посещения на курсове, нито индивидуалните занятия с учител не водят до тъй желаната цел?

Първото, което трябва да разберете при възникването на подобен проблем е, че неуспехите не се дължат на липсата на способности.

1.Научете се да получавате удоволствие от процеса 
Припомнете си кое в живота ви носи удоволствие. Какво обожавате. Не можете да преживеете и ден без четене на любима книга или сте от заклетите меломани? Или пък изворът ви на наслада е киното?

Експертите съветват колкото може по-често да се отдавате на тези удоволствия, но трябва да го правите на езика, който се стремите да научите. И ако отначало може да ви е малко трудно и непривично, съвсем скоро ще се окажете потопен изцяло в един нов интересен свят. Ще започнете не само да разбирате езика, но и да говорите на него. Важното е всяко действие от процеса на учене да ви носи само положителни емоции.

2. Потопете се надълбоко 
За да можете бързо да научите езика, е необходимо да се гмурнете в него толкова надълбоко, колкото ви е възможно. Потърсете приятели, които са носители на езика, пишете си по скайп и фейсбук с тях, слушайте аудиокниги. Нагласете си радиото в колата на канал, по който говорят на съответния език. Опитвайте се да възприемате речта както зрително, така и на слух. Старайте се да разберете за какво се говори. Не се ядосвайте, ако не се получава веднага.

Ще мине малко време и сами ще бъдете удивени от вашите резултати. Трябва не само да слушате, но и да се опитвате да говорите. Обградете се с „живата" чужда реч. Тя трябва напълно да проникне в съзнанието ви. Повярвайте, всички думи и изрази могат да бъдат усвоени много по-лесно, ако звучат в реална обстановка.

3. Учете се от децата 
Забелязвали ли сте как детето открива света? То упорито и с интерес повтаря видяното, опитва се да го пробва на вкус, да го помирише, да опипа формата му и така да си формира представата за предметите и явленията. По метода на пробите и грешките.

Същия метод трябва да усвоят и възрастните при изучаването на чужд език. Гледате филм и чувате дума, която ви е непозната? Повторете я няколко пъти, разделете я на срички, проверете в речника значението й и вижте как точно се пише и произнася. Научете се да повтаряте, да копирате и подражавате. Така ще ви е много по-лесно да усвоите грамотното произношение и писмената реч.

4. Развивайте се и тренирайте 
Когато разработвате един навик, вие давате ускорение за развитие и другите позитивни способности у вас. Създадете ли си навик да слушате чужда реч, съвсем скоро ще можете да я възприемате не само слухово, но ще изгладите и произношението си. Това се случва, защото мозъкът има спецификата да накара човека да повтори наум чутото.

По време на четенето на чужд език, работете не само върху произношението, но се вслушвайте в себе си и анализирайте отговаря ли речта ви на съответните езикови еталони, които сте научили. Изговаряйки чутите думи и изрази ще ги запомните по-добре, като залагате в тренировката на основите на граматиката и езиковия стил. След упорита работа по този начин в един момент ще усетите, че започвате да мислите на чуждия език. А това е верен знак, че сте на правилния път.

5. Интензивност и регулярност 
За съжаление, ако сте си поставили за цел да изучите един език и се занимавате с него само от време на време, постигането на добри резултати отива в сферата на фантастиката. Лингвистите и педагозите са стигнали до извода, че оптималният режим на занятия е два часа на ден в продължение на година. Ако човек спазва това правило, дори да е почнал от нулата, ще може свободно да говори езика след края на този срок.

Редовните занятия са по-важни за процеса на обучение, отколкото тяхната интензивност. По-добре е всеки ден да отделяте по един час за учене, отколкото да загубите цял ден, без да вдигате глава от учебника, а следващото ви потапяне да е след седмица или месец. Като със спорта е. Трябва да се движите уверено към победата. Редовното практикуване и упоритост скоро ще донесат желаните резултати.

6. Не се страхувайте да експериментирате 
Старайте се по-често да експериментирате, като усъвършенствате и нагласявате горните принципи според вашите разбирания. Запомняте материала по-лесно с писане? Смело конспектирайте думите, изреченията или даже цели пасажи от текста. Ако силата ви е в слушането – снабдете се с качествена аудиотехника и не спирайте да пускате реч и песни на избрания език. Мислите, че сте най-добре със зрителната памет? Разлепете из цялата къща листчета с думите и фразите – от хладилника в кухнята до плочките в тоалетната и таблата на леглото.

Някои пък усвояват информацията само ако я споделят с някого. Тогава си намерете съмишленици, които със същата страст като вашата искат да научат езика и си говорете с тях за всичко като използвате наученото.

С други думи: изберете тези методи, които са подходящи за вас и ще ви изведат на финалната права без да сте изхабили и една отрицателна емоция по пътя към целта.

Желаем Ви успех!