Подходящи занимания за дементно болни

Подходящи  занимания  за дементно болни

Заниманията не трябва да бъдат структурирани или сложни. Всъщност някои от най-добрите начини за подпомагане на човек с деменция са стимулирането и поддържането на ежедневни задачи свързани с дома и около дома, като сутрешен тоалет, събличане и обличане, измиване на съдове, намазване на филията с масло, сгъване на дрехи, полиране на мебели, грижа за градина и още много други. Ако лицето е заето за част от деня, той/тя трябва да придобие чувство на удовлетворение и постижение, което е важно за всеки човек. Дейностите трябва да са добре съобразени, така че да може дементно болния да се справя с тях и да няма чувство за неуспех. Също така е добре да се планират сутрин, когато човек е по-вероятно да има енергия за тях. По-тихи занимания е добре да се предвиждат за следобед и ранна вечер, когато някои хора с деменция се чувстват неспокойни.

 

ЗАЩО АКТИВНОСТТА Е ТОЛКОВА ВАЖНА?

Ангажирането на болния предотвратява чувството на неудовлетвореност, скука и предизвикателно поведение. Дейностите могат:

 

• да помогнат на човека да се чувства независим в и около дома;

• да поддържат уменията на болния

• да подобряват самочувствието

• да подобрят качеството на живот на лицето с деменция

• често да компенсират загубените способности

• да позволят на човека да изразява своите чувства чрез изкуство, музика,

пеене и танци

 

Как да планирате дейности

Поддържането на рутина е много важно: планирането на занимания, които могат да бъдат част от ежедневната работа, ще ви помогнат да устроите деня. Опитайте се да планирате дейности за човека с деменция, който се харесват и на вас. Не се страхувайте да казвате „не“ на дейности, с които не бихте се съгласили. Най-доброто нещо, което трябва да направите, е да предложите друго: "Защо не дойдете и не ми помогнете да сортирам тези снимки", или "Да отидем на разходка". Има различни дейности, които дементно болния може да прави всеки ден, напр. разглеждане на снимки, сгъване на дрехи или салфетки, разглеждане на книга с историята на семейството; плетене или други. Винаги е добре да имате планирани задачи за моментите, когато вие имате друга работа.

 

• Планирайте задачи и дейности, които можете да правите заедно и такива дейности, които човекът с деменция може да направи сам. Товави дава свободно време.

• Помислете за това, което пациентът е харесвал в миналото и планирайте заниманията спрямо това.

• Обикновено е по-добре да не правите нищо, което да включва нови задачи и умения, а да се придържате към това, което вече знае.

• Осигурете безопасна среда за болния, когато се радва на заниманията си без вас.

 

Неща, които трябва да имате предвид

При изпълнението на задачите на болния ще му отнема повече време отколкото обикновено. Дори едно преобличане може да бъде доста продължително. Важното в случая е да го подкрепяте и да го оставяте възможно най- дълго да прави всичко сам. Товва ще поддържа уменията му.

Опитвайте се да не критикувате човека при изпълнение на задачите му, понеже това ще го обезкуражи. Идеята не е в перфектно свършената работа, като например идеално изчистена кухня или перфектно оправено легло, а в самото изпълнение и удовлетвореността у болния.

С времето болестта ще прогресира, което ще намали способностите на дементно болния да изпълнава някой от задачите.Важно е да се адаптират дейностите. Това ще намали чувството на безпокойство и страдание на болния.

Помогнете на човека с деменция да остане социален. Ако преди е посещавал църква, синагога или местните клубове, помогнете му да го прави и сега, ако все още иска. Така ще се среща със свои познати и приятели. Добре е да информирате тези хора за промените настъпили в човека за когото се грижите. Така те ще знаят как да се държат с него.

 

Някои предложения за занимания

 

1.Музика и танци

Слушането на музика, пеене и танци са дейности, на които можете да се наслаждавате в къщи до по-късните етапи на деменция.

Много хора с умерена до тежка деменция все още могат да пеят любими песни от детството и младините си.

Избягвайте обаче силна музика. Високото ниво на шум, било то от предаване по телевизията или неуместно висока музика, би могло да доведе до паническа атака при дементно болния.

2.Масаж

Опитайте се да направите масаж на ръцете или маникюр. Това е лесно да се направи в домашни условия и осигурява удоволствие и отдих, тъй като има социален и физически контакт.

3. Четене

Четенето на книга или вестник поддържа концентрацията и умствената способност. С напредване на болестта четенето може да се замени с аудио книги.

4. Гледане на телевизия

Гледането на любими стари филми или програми съобразени с интересите на болния носят удоволствие както за него така и за социалния асистент.

5. Игри

Домино, игри с карти и редене на пъзел са интересни за много хора. Има специални пъзели и карти за игра с уголемени символи, така че да са удобни за хората с развалено зрение. Играйте на игри, които знаете, че са им харесвали и в миналото.

6. Семейство и приятели

Социалните контакти са изключително важни. Добре е човека с деменция да има посетители, с които да общува. Много често дементния се радва на посещения на внуци или децата на приятели. Децата обикновено са много щастливи да общуват по всякакъв начин с хората. Те могат да се забавляват, да играят игри.

7. Занимания извън къщата

Кратки разходки около дома, посещаване на кафене, разглеждане на музей;

 

Заключение – ангажирайте болния от деменция. Заниманията не са само за по смислено и увлекателено прекарване на времето, но и помагат да се запазят важни умения, които са от съществено значение за да се чувства възрастният човек пълноценен и значим. Не е необходимо да се запълва всяка минута, почивката е не по-малко важна, включително и съня.